Nyomásmérők, hurokkalibrátorok

Handheld-Test-Tools

Nyomásmérők

A nyomásmérők, más szóval nyomásindikátorok gázok és folyadékok nyomását mérik és kijelzik. A nyomásmérési tartomány 0-25 mbar-tól 0-1000 bar-ig, a pontosság 0,1%-tól 0,01%-ig terjed. A nyomásmérők lehetnek hordozható kis kézi műszerek, gázpalackokra szerelhető digitális manométerek, asztali vagy táblaműszerek. A mintavételi gyakoriság általában két mérés/s. A 800-as sorozat különlegessége, hogy a sorozat egyes elemei nem nyomást, hanem egyéb fizikai paramétereket, pl. hőmérsékletet mérnek, és ezekhez is illeszthető intelligens nyomásérzékelő, miáltal a műszer kombinált eszközzé, hőmérséklet- és nyomásmérővé alakul át. A külső nyomásérzékelő természetesen csatlakoztatható a már eredetileg is nyomások mérésére alkalmas „szimpla” nyomásmérőhöz, így az többcsatornássá válik. A nyomásmérő műszert kézipumpával kiegészítve, nyomáskalibrátor áll elő. A mérési adatok PC-re átjátszhatók, ahol kalibrációs bizonyítványok állíthatók elő.

A PACE 1000 típusú laboratóriumi nyomásindikátor egyszerre akár öt nyomáscsatornával is szerelhető. A nyomásmérők egy része gyújtószikramentes kivitelben is kapható.

 

Hurokkalibrátorok

A hurokkalibrátorok alkalmazási területe hármas:

árammérési üzemmódban bármely távadóhurokban (nyomás- vagy hőmérséklettávadók hurkában) sorosan képes áram mérésére, így ellenőrizhető a távadó megfelelő működése;

a távadót önmagában képes tápfeszültséggel ellátni és mérni a távadó kimenőjelét; végül a távadó helyére téve áramgenerátoros üzemmódban szimulálja a távadót, tehát a távadóhurokban távadóként működik. Ebben a minőségében a hurokkalibrátor a teljes távadóhurkot ellenőrzi, a feldolgozó egységgel együtt. A hurokkalibrátor nélkülözhetetlen új távadóhurkok kialakításában, valamint akkor, amikor a meglévő távadóhurokban hibás működés áll elő. A hurokkalibrátor segítségével ekkor eldönthető, hogy a hiba oka a távadóban vagy a feldolgozó egységben keresendő. Áramgenerátoros üzemmódban nemcsak diszkrét áramértékek beállítására képes, hanem folyamatos „ramp” üzemmódban automatikusan végigmegy 4-20 mA között mindkét irányban. A GE Druck UPS-II típusú hurokkalibrátora 0,05% pontosságú. Az UPS-III típusú hurokkalibrátor pontossága 0,01%, és képes feszültségmérésre is. Ez utóbbi típus gyújtószikramentes kivitelben is kapható.

 

DPI 104

DPI104

Mikroprocesszor-vezérelt pontos digitális manométer. Többfunkciós kivitelű. A DPI 104 a legkorszerűbb szilicium-érzékelő   technológiát ötvözi a célszerű „design”-nal, miáltal ez az eszköz nem csupán a hagyományos mutatós manométerek digitális változata, hanem egy sor kényelmi, ill. többletfunkció révén (pl. átlagérték, maximális és minimális értékkijelzés, stb) lényegesen több annál.

 

 

DPI 104IS

DPI104IS

A DPI 104 gyújtószikramentes változata.

 

 

 

 

 

DPI 705

DPI705

Kézi nyomásindikátorok folyadékok és gázok nyomásának mérésére, különböző funkciókkal. Relatív, abszolút és differenciálnyomások mérésére is alkalmasak. Gázok nyomását a műszer belső érzékelője révén közvetlenül méri, folyadékok méréséhez külső érzékelőt használ. Többletfunkciói közül külön említést érdemel az 1 percen keresztül végezhető   tömörségvizsgálat.

 

 

DPI 740

DPI740

Nagypontosság kézi barométer. Laboratóriumban és terepen egyaránt jól használható.

 

 

 

 

DPI 800/802

DPI800-802

Alkalmazható nyomásindikátorként (DPI 800) és nyomáskalibrátorként (DPI 802); ez utóbbi esetben ellátja a mérendő eszközt villamos tápfeszültséggel és fogadja, ill. kijelzi annak kimenő jelét. A nyomást külső forrásból (pl. kézi pumpával) kell biztosítani. A pontosság a 0,01%-ot is elérheti. A nyomástartományok 0-25 mbar-tól 0-700 bar-ig terjedhetnek. Kaphatók 1- és 2-csatornás kivitelben is.

Számítógépes kapcsolat adatfeldogozással lehetséges.

 

DPI 812

DPI811-812

Ellenálláshőmérők mérésére és szimulálására; hőmérő szondák, indikátorok, rekorderek és kontrollerek ellenőrzésére. IDOS nyomásérzékelővel nyomáskalibrátor funkcióval.

 

 

 

 

DPI 822

DPI821-822Termoelemek kalibrátora, szondák, indikátorok és kontrollerek ellenőrzésére. IDOS nyomásérzékelővel nyomáskalibrátor funkcióval.

 

 

 

 

DPI 832

DPI832

Elektronikus hurokkalibrátor feszültség, áram mérésére és generálására, villamos kapcsolók ellnőrzésére. IDOS nyomásérzékelővel nyomáskalibrátor funkcióval.

 

 

 

 

DPI 842

DPI841-842

Ez a frekvencia-hurokkalibrátor folyamatmérnökök ideális segédeszköze. Mér Hz, kHz, cpm, cph és impulzus mennyiségeket. IDOS nyomásérzékelővel nyomáskalibrátor funkcióval.

 

 

 

 

DPI 880

DPI880

Tenyérben elférő kalibrációs „laboratórium”, multikalibrátor. Versenytársainál 35%-kal kisebb, windows-jellegű menüje könnyű   használhatóságot, kevesebb kezelőszervet jelent. Így pl. egy nyomáskapcsolót üzemi tartományán belül 5 perc alatt megmér, riaszt és rögzít, míg a kézi adatbevitelt igénylő hagyományos eszközzel ehhez 40 percre van szükség. Hasonló az arány termoelemek esetében. IDOS nyomásérzékelővel   nyomáskalibrátor funkcióval.

 

 

 

UPS-II hurokkalibrátor

UPSIIOlyan kézi kalibrátor, amely a kétvezetékes távadókat képes megtáplálni (24 V DC) és áramjelüket mérni. Áramgenerátor üzemmódban (amikor a távadót szimulálja) az áramérték 10 µA felbontással állítható be. Automatikus lépésköz és ramp üzemmód-beállítás is lehetséges.

 

 

UPS-III hurokkalibrátor

image022
Az UPS-II-höz hasonló kézi hurokkalibrátor, annál ötször nagyobb pontossággal és feszültségmérési funkcióval.

 

 

 

UPS-III-IS gyújtószikramentes hurokkalibrátor

 

image023Az UPS-III gyújtószikramentes változata.

 

 

 

 

 

IDOS – intelligens digitális kimenetü nyomásérzékelő

 

image024A DPI 800-as családhoz tartozó bármely típushoz illeszthető külső nyomásérzékelő. Ezáltal a hőmérséklet- vagy elektronikus kalibrátorok nyomáskalibrátorként is funkcionálnak.